Бурий ведмідь

фото бурий ведмідьБурий ведмідь - лат. Ursus arctos, вид великих хребетних тварин.

Будова тіла бурого ведмедя

Розміри бурих ведмедів схильні великий індивідуальної та географічної мінливості. Довжина тіла самців південних підвидів 140-150 см, маса тіла до 190 кг; самці з Далекого Сходу Росії набагато більші: довжина тіла 245-255, висота в холці - 120-135 см, маса тіла до 500-520 і навіть 640 кг. Самки бурих ведмедів значно менше.

Тулуб у бурого ведмедя кремезний, слабо витягнутий, горбоподібне піднесено в області плечей; шия коротка і товста. Голова велика, з широким чолом; профіль морди від прямого до слабо увігнутого в області орбіт. Вушні раковини помірної довжини (до 155 мм), округлі, видаються з зимового хутра. Передні і задні кінцівки сильні, майже рівної довжини, з однаковою опорною площею. Кігті великі, слабо вигнуті (довжиною до 8 см); на передніх кінцівках вони майже в 2 рази довше, ніж на задніх. Нижні сторони кисті і стопи голі, з пучками довгого волосся. Карпального подушечка редукована (збереглася лише зовнішня її половина). Хвіст бурих ведмедів короткий (0.6-2.1 см).

Волосяний покрив бурих ведмедів

Волосяний покрив грубий, часто кошлатий. В зимовий час він щільний, з густою подпушью (6-8 см) і довгими (до 10-15 см) остевим волоссям; літнє хутро більш короткий і рідкісний. Довжина волосся і колір хутра дуже мінливі. Забарвлення найчастіше бура, географічно та індивідуально варіює від майже чорної до коричневої, золотистою або брудно-білою; влітку хутро часто вигоряє. На грудях, особливо в молодому віці, іноді буває невелике світла пляма. Підстави волосся темні. Бурі ведмеді з південних частин ареалу пофарбовані світліше, хутро їх рідше і грубіше, ніж у північних і східних ведмедів. Кігті темні, у деяких підвидів світлі.

Поширення та проживання бурих ведмедів

Бурий ведмідь має Голарктичний ареал. Населяє лісову, лісостепову, почасти тундрову і степову зони Євразії (на південь до Палестини, Іраку, Афганістану, Гімалаїв, Тибету, п-ва Корея і о-ва Хоккайдо) і Сівши. Америки (до Мексики). До першої чверті XIX в. зустрічався на північному заході Африки (Атлас). На більшій частині Західної Європи, Передньої Азії, Китаю і США винищений.

Північна межа ареалу бурого ведмедя збігається з межею лісової зони і лісотундри. Навесні і влітку ведмеді заходять далеко в тундру. На Кольському півострові регулярно відвідують гірську тундру, залучені достатком ягід. Східніше Колими і на Чукотці в тундрі тримається постійно.

В Азії бурий ведмідь населяє гірські райони Туреччини, Сирії і, можливо, Іраку; до початку XX ст. попадався в Лівані та Палестині. Зустрічається в Ірані, Афганістані, Пакистані, Гімалаях (на схід до Бутану), в Монголії, Китаї (включаючи Тибет), на п-ові Корея і в Японії (о-в Хоккайдо). У безводних пустелях відсутня, але ізольований ділянка перебування розташований в Заалтайськая Гобі.

Походження та еволюція бурих ведмедів

Більшість дослідників сходяться на думці, що бурий ведмідь стався в Євразії від U. etruscus. У середньому плейстоцені він проник в Африку, в п. плейстоцені розселився в північній Америці. Дані молекулярної біології свідчать про те, що печерні і бурі ведмеді розійшлися не пізніше 1.2 млн. Час розбіжності між бурими ведмедями західної та східної Європи оцінюється від 0.85 до 0.35 млн.

До раннього бурому ведмедеві належил вид U. dolinensis з місцезнаходження Тринчер Долина, Атапуерка в Іспанії, яке датують ранньої деколи СР плейстоцену (0.78-0.9 млн.). Автори опису відзначають, що U. dolinensis має примітивну зубну морфологію, близьку до передбачуваного предка U. deningeri і бурому ведмедеві. Схожість з бурим ведмедем значно: нижній край нижньощелепний кістки прямий, сочленовная відросток лежить на рівні жувальної поверхні щічних зубів, маються альвеоли передніх премолярів, щічні зуби невеликі. Серед ознак, що відрізняють U. dolinensis від бурого ведмедя, відзначені наступні: присутність крихітного третього зубчика на метаконіда m1 і додаткового переднього зубчики на метаконіда m2. Зубна кістка більш висока, ніж у подібного за розміром бурого ведмедя (U. Arctos), передній край вінцевого відростка піднімається крутіше, як у печерних ведмедів. У таких примітивних печерних ведмедів Європи, як U. rodei з Унтермассфельда (UntermaBfeld), U. savini з Бектона (Bacton Cromer Forest Bed), U. deningeri suevicus з Ягстхаузена (Jagsthausen) і U. d. deningeri з Мосбаха, зуби в середньому помітно крупніше. Нижній хижацький зуб m1 у U. dolinensis щодо дуже вузький; за середнім значенням відносини ширини цього зуба до його довжини (40%, n = 4) вибірка з Атапуерка поступається таким з Унтермассфельда (44%, n = 6), Бектона (50.5%, n = 11), Ягстхаузена (47%, n = 28) і Мосбаха (48%, n = 20). У плейстоценового і сучасного бурого ведмедя (U. Arctos) і у U. etruscus нижній хижацький зуб щодо ще ширше (в середньому понад 49%). Автори опису відзначають, що новий вид схожий на бурого ведмедя (U. Arctos) по співвідношенню довжини і висоти дистальних фаланг. Кілька метатарсальних кісток з Тринчер Долина по пропорціям також нагадують кістки бурого ведмедя. Таким чином, U. dolinensis має своєрідністю, але за більшістю ознак належить до бурому ведмедеві (U. Arctos).

Бурі ведмеді північних областей Європи в льодовикові епохи населяли тайгові і перігляціальной ландшафти і були, ймовірно, мігрантами з Сибіру. Південні популяції були пов'язані з широколистяними лісами, які зберігалися в гірських рефугіуми Піренейського, Апеннінського та Балканського півостровів. У Інтергляціал ведмеді з південних рефугіуми поширювалися на північ, як це встановлено для бурого ведмедя (U. Arctos) в голоцені.фото бурий ведмідь

Спосіб життя бурих ведмедів

Населяє різноманітні хвойні, дрібно-і широколистяні ліси на рівнинах і в горах. Воліє галявини і береги лісових річок і струмків, багаті високотрав'ям. Періодично або постійно зустрічається в тундрі і степах. У горах робить сезонні міграції, часто піднімаючись до верхньої межі лісу і вище неї. На плоскогір'ях Монголії і Тибету мешкає в безлісних напівпустельних місцевостях. На Кольському півострові, Далекому Сході Росії і на Алясці нерідко виходить на морські узбережжя. На півночі Європейської Росії в пошуках ягідних місць в червні-липні уздовж залісених річкових долин бурий ведмідь проникає далеко в тундру і в другій половині серпня відкочовує на південь.

Може бути діяльним в будь-який час доби. Активність змінюється відповідно до умов навколишнього середовища: погодою, великою кількістю їжі, присутністю людини і т. д. Навесні, коли їжі мало, годується вдень і вночі, влітку головним чином ночами. У населених людиною місцях тримається потай, веде нічний спосіб життя. Мовчазний, за винятком випадків, коли поранений, наляканий або атакований. Крики незадоволення випускають голодні або скривджені дитинчата і дорослі. Потривожені звірі можуть для залякування фиркати, агресивні дії часто супроводжуються гарчанням і бурчанням. З органів чуття найбільш сильно розвинений нюх, людини чує при зустрічному вітрі за 300-400 м.

Зазвичай бурі ведмеді пересуваються повільно, кроком, але можуть швидко бігати на короткі дистанції, добре плавають. У дорослому віці бурий ведмідь на високі дерева не залазить, але дитинчата у разі небезпеки рятуються на деревах. Нір не риє, хоча викопує земляні або снігові барлогу, розриває нори гризунів і їх підземні комори, витягує з землі цибулини і кореневища рослин. У пошуках комах і їх личинок обдирає з повалених дерев кору, перевертає камені.

Харчування бурих ведмедів

Харчування бурих ведмедів різноманітне, з переважанням рослинних кормів. Їсть зелені частини рослин (особливо соковиті трави), а також корені, бульби, цибулини, квіти, ягоди, горіхи, фрукти, шишки, гриби, мох. Заходить на сільськогосподарські угіддя, де годується вівсом. Бурий ведмідь охоче їсть м'ясо, яке за кількістю з'їденого за добу може значно перевищувати їжу рослинного походження. Поїдає різних комах, особливо мурах, а також дрібних гризунів, птахів та їх яйця, мед, падло. Полює на копитних розміром до лося включно, особливо на тваринах, ослаблених суворими зимами, хворобами або ранами, і їх дитинчат, яких вистежує по запаху. Лосів переслідує навесні по насту, північних оленів підстерігає при переході стада через річки або на березі річки, струмка або озера. Самок лося видобуває під час отелення і після нього, коли вони менш рухливі і намагаються захистити своїх дитинчат. Нападає на домашню худобу, найчастіше на телят або тварин, які пасуться в місцях харчування ведмедя; вбиває їх, кусаючи в шию або голову, розтинаючи черевну порожнину.

Зимівля бурого ведмедя

На зиму бурий ведмідь залягає в барліг і поринає в сон, накопичуючи для цього восени жирові запаси, що складають до 30% від загальної маси. Жирова тканина захищає від холоду і служить джерелом запасу енергії, необхідної для періоду зимового сну і перших днів, наступних за весняним пробудженням. Дорослі самці і вагітні самки залягають у барлоги в поодинці, але іноді в одній печері зимують 2-3 звіра. Перед сном перестає годуватися, травний тракт звільняється від залишків їжі, в прямій кишці утворюється своєрідна пробка з рослинних залишків і волосся. Під час сну серцебиття зменшується від 40-50 ударів на хвилину влітку до 8-10 - протягом сплячки; температура тіла, що коливається в активному стані від 36.5 до 38.5 ° С, у сплячого тваринного знижується на 4-5 ° С. Самки через вигодовування дитинчат під час зимового сну втрачають більше своєї осінньої маси (40%), ніж самці (22%). Терміни залягання залежать від великої кількості кормів, погодних умов. Бурі ведмеді, що накопичили достатній запас жиру, раніше залягають у барліг, у той час як особини з незначним запасом продовжують харчуватися аж до настання зимових холодів. Самки з дитинчатами зазвичай раніше, ніж дорослі самці, йдуть на зимівлю і пізніше покидають барліг. Тривалість зимового сну коливається від 75-120 (Кавказ) до 180-185 днів (Кольський півострів). Спить чуйно, у випадку небезпеки залишає барліг. Переривання зимового сну ризиковано для дорослих і часто є фатальним для дитинчат. Терміни виходу з барлогу залежать від вгодованості звіра і погодних умов. На Кавказі пробуджується в березні, у Ленінградській обл. - В кінці березня-квітні, на Кольському півострові - в кінці квітня-травні. Після виходу з барлогу протягом 10-14 днів не харчується. У роки рясного урожаю кормів в Південному Закавказзі багато ведмеді в сплячку не залягають. У Сибіру, ​​навпаки, поява «шатунів» пов'язано з неврожаєм ягід і насіння кедра; голодні ведмеді нападають на лосів і ізюбра, спостерігаються випадки канібалізму. За добу вони проходять від 2 до 13, іноді до 30 км.

У літній час влаштовує тимчасові лежання неподалік від кормових майданчиків. Вони розташовуються в сухих затишних місцях з гарним оглядом, зазвичай серед високого травостою, по берегах лісових річок, на розритій мурашиною багатьох, під навісом скелі, іноді в печерах.

Розмноження бурих ведмедів

Гон відбувається в травні-липні, іноді пізніше; триває 10-30 днів. Супроводжується «задиранням» кори на деревах, гучним ревом, бійками між самцями, переслідують одну самку. На Кавказі самка і самець тримаються разом від 3 до 5 днів, нерідко вони піднімаються в субальпійський пояс, де до них приєднується кілька самців, утворюючи «шлюбне скупчення» з 4-6 особин. Копуляція триває 10-60, в середньому - 23 хв. Самки можуть паруватися з 2 самцями протягом дня або з декількома самцями за весь сезон розмноження, але успішне спарювання відбувається лише у небагатьох дорослих самців. Тривалість вагітності, за спостереженнями в неволі, 174-257, в середньому - 221 днів. Вагітність з довгою латентної паузою (близько 5 місяців), лише восени починається активний розвиток ембріона, яке триває 6-8 тижнів.

Дитинчат 1-5, звичайно 2-3. Вони з'являються на світ з кінця грудня по березень, найчастіше в січні. Новонароджені важать близько 500 г, покриті рідкою шерстю. Отвори зовнішнього слухового проходу відкриваються на 14-й день, очі - на 30-32-й. Лактація триває від 5 місяців до 1.5 років, іноді до 2.5 років; молоко дуже жирне (до 17%), багате білками. Протягом перших місяців життя ведмежата часто мають на шиї V-подібний світлий нашийник, який зникає на другому році життя. До виходу з барлогу ростуть досить повільно. У 3 місяці важать 15 кг і мають повністю прорізалися молочні зуби. У 6 місяців починається їх заміна на постійні зуби; останній постійний корінний з'являється в 10-12 місяців. Коли у самки починається тічка, вона проганяє дитинчат, але потім приймає їх назад. Разом з сеголетками («Лончаков») біля ведмедиці іноді тримаються і зимують з нею в одному барлозі минулорічні ведмежата («пестун»); у поодиноких випадках ведмежата залишаються з матір'ю до 4 років. Дитинчата одного посліду можуть підтримувати зв'язок один з одним, грати і харчуватися разом іноді до 4.5 років.

Статевої зрілості досягає в 3-4 роки, повного розвитку - в 10 років. Самки починають брати участь у розмноженні у віці 3-6 років, іноді пізніше; самці - в 4.5 року. Самка приносить потомство через рік або через 2-3 роки, у разі загибелі дитинчат може паруватися в той же рік. Тривалість життя до 25 років (у неволі до 47 років).

Линяє 1 раз в рік, з квітня-червня і до кінця літа.

На Далекому Сході Росії бурі ведмеді іноді стають жертвою тигрів. Небезпечний бурий ведмідь для людини, особливо «шатуни» в східній Сибіру.

Класифікація тварини:

Клас – ссавці
Підклас – звірі
Інфраклас – плацентарні
Загін – хижі
Підряд – псообразние
Сімейство – ведмежі
Рід – ведмеді
Вид - бурий ведмідь

Яндекс.Метрика