Борсук звичайний

Борсук або борсук звичайний - лат. Meles meles, ссавець тварина, відноситься до сімейства Куницеві, представник загону хижі.

Будова борсука

Даний вид досить велике тварина. Довжина його тіла трохи менше метра, а вага сягає до 10 кг. Цікава будова тіла борсука притягує погляд: воно має клиноподібну форму з вузькою, витягнутою головою. Вуха у борсука маленькі, мають округлу форму. Ноги - короткі і досить масивні, з сильними і довгими пазурами. Слід борсучих лап дуже схожий на ведмежий, тільки в зменшеному вигляді.

Борсук - природжений землекоп. Його підземні ходи деколи схожі на галереї багатоярусного замку з безліччю відгалужень і тупиків. У цьому підземному борсуковий царстві зазвичай влаштовані і 1-2 свого роду кімнати - гніздові камери. Але це не володіння звіра - одинаки, а затишне сімейне гніздо пари борсуків. Борсуки відрізняються своєю вірністю і прихильністю до другої половинки. Найчастіше пара борсуків проживає разом все життя. Якщо ніщо і ніхто не потривожить цю сімейну ідилію, не зашкодить родовідне гніздо, то воно передасться у спадок. Спадкоємці в свою чергу доповнять будова, збільшать його. Часом такі борсукові нори утворюють цілі підземні борсукові міста, що складаються із з'єднаних прориті тунелями борсукових нір. У таких містах проживають кілька сімей, абсолютно не заважаючи один одному.

Цікава й охайність борсуків, повчитися якої не завадило б навіть багатьом представникам людства. Туалет у борсуків завжди облаштовується подалі від житла, а біля нір ніколи не побачиш сміття або залишків недоїденою їжі. Іноді в норі поселяються і інші тварини, наприклад, лисиця. Борсук відноситься до такого сусідства відносно спокійно. Але якщо сусід йому набридає, борсук без особливих труднощів виганяє непроханих гостей.

Харчування борсуків

Полювати борсук воліє по ночах. Харчується він в основному слимаками, жуками, земляними черв'яками. Тому в пошуках їжі борсук пересувається досить повільно, з опущеною головою.

Коли настає осінь, борсук починає підготовку до зимової сплячки. До цього часу вага борсука збільшується вдвічі за рахунок накопиченого до зими жиру. У цей час проводиться генеральне прибирання нір: з них виноситься стара підстилка, застеляється свіжа. Коли всі сім'ї приготувалися до зими, облаштували свої нові чи старі нірки, вхідні отвори закриваються зсередини листям і землею. Борсук йде в сплячку. Якщо ж зима не дуже холодна, борсук може прокинутися і вийти назовні. Сплячка у борсука не така, як у ведмедів. Вони орієнтуються на температуру повітря, і в залежності від цього, можуть проспати довше, якщо видалася люта зима, або менше, якщо на поверхні досить тепло.

Яндекс.Метрика