Північна пищуха

Північна або алтайська піщуха - лат. Ochotona alpina, один з представників виду зайцеподібні тварини.

Класифікація тварини:

Північна пищуха: Рід піщухи - Сімейство піщухи або сеноставкі - Загін зайцеподібні - Клас ссавці.

Північна пищуха - невеликий звір, що формою нагадує маленького зайця. Вуха у північній піщухи округлі і в порівнянні із зайцями сильно укорочені (не більше 2,5 см). Задні і передні кінцівки по довжині практично однакові. Хвіст невеликих розмірів, практично не видко. Череп має плоске будова і трохи подовжений.

Розміри: довжина тіла дорослої особини 17-25 см.

Колір: верхня сторона тіла сіра, бура або коричнева, нижня частина тіла бура, жовта або коричнева. По краю вуха є смужка білого кольору.

Північна пищуха харчується рослинною їжею (чагарники, трав'янисті рослини, ягоди, мохи, папороті). На зимовий період запасається великою кількістю корму (рослинами), який ховає поруч зі своїм поселенням в затишних місцях (щілини між каменями, нори, навіси, укриття)

Вагітних самок можна помітити в середині або в кінці весни. Тривалість вагітності 1-1,5 місяця. Середня кількість дитинчат в одному посліді 4-5.

Північні піщухи мають широке поширення на території Китаю, Японії, Монголії, Північної Америки, Росії (Алтай, Сибір). Віддає перевагу гірську місцевість, піднімаючись на великі висоти - до 2 км.

Яндекс.Метрика