Піщухи

Піщухи - лат. Ochotona, рід Зайцеподібні хребетних тварин, відносно невеликих розмірів. Особливістю яких, є запасання корму на зимовий період часу.

Класифікація тварини:

Рід піщухи: Сімейство піщухи або сеноставкі - Загін Зайцеподібні - Клас ссавці.

До складу роду піщухи входить близько двох десятків видів, серед них найпоширеніші:

- Пищуха рудувата - лат. Ochotona rufescens - довжина тіла 18-22 см, за вухом є довгасте пляма біло-жовтого кольору.

- Пищуха монгольська - лат. Ochotona pricei - довжина тіла 19-22 см, на боках шиї є рудуваті цятки.

- Пищуха червона - лат. Ochotona rutila - довжина тіла 21-23 см, маловивчений вид, мешкає в деяких країнах Європи і Азії.

- Пищуха північна або алтайська - лат. Ochotona alpina, довжина тіла 17-25 см, широко поширена в Алтайському краї.

- Пищуха большеухая - лат. Ochotona roylei, довжина тіла 15-23 см. У порівнянні з іншими видами відрізняється більш довгими вухами.

- Пищуха даурська - лат. Ochotona daurica, довжина тіла 17-22 см, мешкає переважно в степах і пустелях біля берегів водойм, річок, у той час як більшість інших видів віддає перевагу гірським і передгірні ландшафти.

- Пищуха мала - лат. Ochotona pusilla, довжина тіла 14-19 см, відрізняється дрібними розмірами тіла.

Піщухи маленькі хутрові звіри. Тіло складається з голови, тулуба та кінцівок, при чому передні і задні кінцівки по довжині практично однакові. Вуха округлої форми і дуже маленькі, по довжині не перевищують половину довжини всієї голови, в той час як у справжніх зайців вуха набагато довший. Хвіст маленький і непримітний. Голова довгаста і плоска. Лицьова частина коротка. Переміщуються короткими стрибками.

Розміри: довжина тіла піщухи варіюється від 11 до 26 см.

Колір: верхня сторона тіла сіра, бура, червонувата, руда або коричнева, нижня частина тіла бура, жовта або коричнева. У більшості видів є біла смужка, що проходить по краю вуха.

Піщухи харчуються різноманітної рослинною їжею (чагарники, трав'янисті рослини, ягоди, мохи, папороті). На зимовий період запасаються великою кількістю корму (рослинами), який ховає поруч зі своїм поселенням в затишних місцях (щілини між каменями, нори, навіси, укриття).

Вагітних самок можна зустріти з березня по вересень. Тривалість вагітності 1-1,5 місяця. Середня кількість дитинчат в одному посліді 4-6. Розмножуються 1-2 рази на рік.

Піщухи широко поширені в Європі, Азії, Північній Америці. Живуть переважно в гірських і передгірських місцевостях. Живуть невеликими колоніями (поселеннями) у нірках, укриттях, під навісами.

Яндекс.Метрика