Вухата сова

фото вухата соваВухата сова - птах ряду хордових, загону совоподібні, сімейства совиних, роду і виду - вухаті сови, має середні розміри, що досягають 31-37 см в довжину і 86-98 см при розмаху крил. Вона має великі вушні пучки, приблизно шість пір'я, більш короткий перший махове перо.

Вухата сова своїми гостренькими вушками з пір'я і яскравим, оранжевим забарвленням навколо очей нагадує зменшувальну копію пугача. Як тільки вона облаштовується на гілці дерева для денного сну, витягнувшись вгору, притиснувши оперення і закривши очі, так тепер вона схожа з обламаним сухим сучком дерева. Схожість з деревною корою посилюється завдяки такому ж окрасу пір'я цієї хижачки. Такі попереджувальні заходи проводяться з метою захисту від яструбів-тетеревятников, не гребують поласувати вухастими совами. Та й інші птахи, побачивши сову, можуть не дати їй відпочити після полювання в нічний час. У лісовій смузі Росії вухата сова - один з найбільш численних представників свого племені.

Ця невелика птиця, яка важить всього близько 300 грам, обживеться там, де чергуються ліси і луки. При великому виводку мишей на полях збільшується популяція вухатих сов в лісах, що перебувають неподалік від полів. Вдень вухата сова спить, а вночі вилітає на поля з метою полювання. Їй характерна полювання під час польоту. У густій ​​пшениці не видно нічого, але сова, пурхаючи недалеко від землі, зовсім не придивляється, а почувши будь мишачий звук, стрімко падає вниз, витягнувши вперед широко розчепірені лапи, і відразу злітає з видобутком увись. При безвітряних ночах сові досить зробити кілька кидків для піймання однієї жертви, а при сильному дощі чи вітрі, що підсилює шум, ефективність полювання для сови знижується в 2-3 рази. У лапи до вухатої сови попадаються мишоподібні гризуни, в основному - сірі полівки, що представляють численних мешканців відкритих безлісних ділянок поля. При гніздування вухата сова не гидує поживитися дрібними птахами.

Гніздиться вухата сова в лісі в гніздах сорок і ворон, захоплених насильно. Зазвичай гнізда вухатої сови розміщуються досить високо, але бувають і нижче (1,5 -2 метра від землі). Важливою умовою для вдалого відкладання яєць є добре укрите житло серед густих гілок дерев. Відкладає сова яйця навесні, в кінці березня, іноді квітня. Плодючість вухатої сови змінюється з кожним роком в залежності від мишачих виводок мишей - полівок. Якщо мишей вивелося і виросло багато, то вухата сова відкладає в своїх кладках по 8-9 і більше яєць, але в звичайних умовах найчастіше не більше шести. Важко доводиться вухатим совам підіймати на крила своїх вилуплення дитинчат. При гарній продовольчій базі відкривається можливість вигодувати весь виводок. У роки, що не мають достатку мишей-полівок, дещо молодшенький пташенят вухатої сови гинуть від недоїдання. Вирощені пташенята складають 30-65% від кількості відкладених в кладку яєць.

Ворогами вухатих сов є пугачі і неяситі, а гнізда іноді валять куниці. За даними вчених, які проводили кільцювання птахів, одна з сов прожила в природі близько тридцяти років.

Яндекс.Метрика