Пелікани

Пелікани - лат. Pelecanus, відносяться до сімейства пеліканові, представники класу птахи. Далекі предки пеліканів з'явилися на Землі близько 100 мільйонів років тому. Пелікан з найдавніших часів викликає до себе живий інтерес людини, а деякі народи навіть шанують його як священну птицю.

Навколишнє середовище пеліканів

Пелікан - перелітний птах, що мешкає в південній частині Європи, по берегах Чорного моря, в заростях річок, що впадають в Каспій, на Аральському морі, а також в Африці. Птахи, які гніздяться в Європі і Північній Африці, відлітають зимувати в південні і центральні регіони Африки, тоді як азіатські пелікани зимують в Індії. Для гніздування птахи вибирають важкодоступні берега, густо зарослі очеретами, або острівці і піщані коси на озерах. Поза гніздового сезону пелікани живуть по берегах озер або боліт, в лагунах, річкових лиманах і прибережних акваторіях морів, з успіхом полюючи у солонуватих і солоних водах.

Розмноження пеліканів

Сезон розмноження у пеліканів триває з середини квітня до середини вересня. Птахи підшукують собі пару різними способами. Поза гніздування колонії, самка підходить до групи токуючих самців і вибирає партнера. Потім парочка відходить в сторону, і самець намагається злучитися з подругою. У місцях гніздування шлюбний ритуал пеліканів виглядає інакше. Цього разу, самці підходять до груп самок, і починають токувати, походжаючи перед ними з тихим бурмотінням, а іноді збираються в гурток і труться дзьобами. Спочатку самки тримаються осібно, але незабаром кавалери поодинці або групами наближаються до самок, і ті вибирають собі партнерів. Потім відлітає на воду, де залицяльник плаває навколо своєї обраниці. Вийшовши на сушу, самець настовбурчується пір'я, розпускає крила і продовжує улещувати подругу. Підшукавши місце для гнізда, самка розгрібає дзьобом землю, вмощується у ямку і допускає партнера до своєї особи.

Після спарювання самець починає збирати в дзьоб будівельний матеріал і приносить його дружині, а та споруджує з нього гніздо. Завершивши будівництво, самка відкладає одне яйце, через місяць ще одне, після чого обидва батьки насиджують кладку протягом 29-36 днів. З інтервалом в один місяць на світ з'являються голі пташенята. Спочатку вони потребують постійного обігріві, але незабаром обростають темним пухом. Батьки по черзі годують своїх малюків відригнула рідкою їжею, а двотижневі пташенята дістають дрібних рибок, засовуючи свій дзьоб у горловий мішок батька. У 3 тижні від народження молодь збирається у «ясла» під наглядом декількох дорослих птахів, поки інші займаються полюванням. На кінець другого місяця життя молоді пелікани вже вміють плавати та ловити рибу, а в 65-70 днів стають на крило і знаходять самостійність. Статевої зрілості пелікан досягає у віці 3-4 років.

Спосіб життя пеліканів

Пелікани живуть великими зграями, які можуть налічувати від 5 до 10 тисяч птахів. Будь-яка ієрархія у зграї відсутній, проте життя в такій численній компанії забезпечує птахам велику безпеку. Зібравшись у згуртовану ватагу, завжди легше прогнати агресора, до того ж пильні сторожа в будь-який момент можуть застерегти родичів про наближення загрози. Один до одного пелікани ставляться вельми миролюбно і майже не виявляють ворожості; лише в дуже рідкісних випадках спалахують бійки за видобуток або будівельний матеріал для гнізда. Затіявши поєдинок, противники боляче б'ють одне одного гачкуватими дзьобами. Рожевий пелікан - одна з найбільш масивних літаючих птахів планети. Злетіти він може тільки з розбігу, часто і шумно б'ючи крилами повітря, але в польоті помахи величезних крил стають розміреними і потужними. Пелікан нерідко вдається до ширяння, вміло користуючись висхідними повітряними потоками. У далеку дорогу пелікани зазвичай летять клином, і оскільки важче за всіх доводиться ватажку, птиці час від часу змінюють один одного. Поза гніздового сезону пелікани селяться поблизу своїх промислових угідь, знаходячи в прибережних очеретах місце для денного відпочинку та ночівлі. Іноді пелікани влаштовуються відпочивати на відкритих всім вітрам острівцях і піщаних мілинах з хорошим оглядом, і лише зрідка всідаються на гілки дерев. Їжею їм служать різні види риб - перш за все зграєва дрібниця. Найчастіше птахи промишляють на мілководді групами по 6-20 особин. Розташувавшись півколом, пелікани пливуть вперед в щільному ладі, підганяють риб'ячу зграю до берега і, зануривши голови у воду, ловлять здобич неводами горлових мішків. Спійману рибу, пелікан підкидає в повітрі, щоб розгорнути її головою вперед, а потім ковтає. Іноді пелікани полюють поодинці.

Охорона пеліканів

Рожевий пелікан охороняється законом, проте осушення боліт, забруднення вод та викошування плавнів несуть серйозну загрозу її існуванню, позбавляючи звичних гніздівель. Найбільша небезпека загрожує європейському кучерявому пелікану. Якщо в XIX столітті на континенті мешкали мільйони цих птахів, то донині збереглося не більше 670 - 1300 пар.

Особливості пеліканів

Густо пронизаний капілярами шкірний горловий мішок рожевого пелікана вміщує 12 літрів. Птах часто використовує його для терморегуляції: в сильну спеку розкриває дзьоб і енергійно поводить головою з боку в бік. Таким нехитрим способом охолоджується поточна в стінках мішка кров.

Пелікан в змозі проковтнути досить велику рибу, наприклад, коропа вагою до 2 кг. Дорослому пелікану щодня потрібно 900 - 1200 г їжі, а в період вигодовування пташенят він може переносити в горловому мішку до 4 кг риби.

У далекому минулому існувало повір'я, ніби пташенята пеліканів виїдають нутрощі своїх батьків. З тих пір пелікан став символом батьківського самозречення, хоча давно відомо, що це всього лише красива легенда.


Класифікація тварини:

Клас - птахи (aves)

Загін - пеліканоподібні (pelecaniformes)

Сімейство - пеліканові (pelecanidae)

Рід - пелікани (pelecanus)

ЖИВОТНЫЙ МИР

СОБАКИ

ПОПУГАИ

Яндекс.Метрика