Звичайний боривітер

Боривітер звичайний - лат. Falco tinnunculus, відноситься до класу птиці, є представником сімейства соколині. Боривітер, що належить до групи малих соколів, відмінно пристосувалася до життя у містах. У польоті її неважко впізнати за характерними вигукам і запаморочливим акробатичним трюкам.

Навколишнє середовище боривітра

Боривітер населяє великі території Європи, Азії та Африки. Птахи, що живуть на північних околицях ареалу, зимують у Південній Європі чи у Північній Африці. Інша частина популяції веде осілий спосіб життя. Гніздяться боривітра найчастіше в лісах, густих перелісках серед полів, на скелях, вересових пустках, поблизу боліт і у великих містах. Її мисливські угіддя - це відкриті повітряні простори над полями, луками, пустирями, піщаними дюнами і лісозахисних смугах уздовж жвавих доріг. У містах боривітер краще полювати у великих парках.

Спосіб життя боривітра

Майже весь свій час присвячує боривітер полюванні. У суто м'ясної раціон птиці входять дрібні звірки: миші, землерийки, кроти і полівки, маленькі пташки їх пташенята, дрібні рептилії, жаби і безхребетні - дощові черв'яки і комахи. Боривітер досконало володіє двома способами полювання. Перший з них - полювання із засідки. Вибравши зручний спостережний пункт (скельний виступ або гілку дерева) птах оглядає околиці в пошуках здобичі. Інший спосіб - повітряне патрулювання. Боривітер зависає на одному місці проти вітру, широко розпустивши хвіст, енергійно махаючи крилами і опустивши голову вниз, щоб вивідати здобич. Запримітивши жертву, птах складає крила, каменем пікірує вниз, завдає удар витягнутими вперед лапами, стискає кігті і знову злітає в повітря. Іноді боривітер знаходить їжу і на землі, хапаючи дощових черв'яків або жирну сарану. У місті основу її раціону складають дрібні пташинки, а за містом вона любить промишляти над узбіччями доріг. Під час полювання боривітер часто «трясеться» у повітрі на малій висоті, за що в наших краях її називають «трясучка».

Розмноження боривітра

Боривітри, зимуючі на півдні, навесні повертаються в місця гніздування. Шлюбний сезон відкривається струмовими польотами. Спочатку самка сидить на скелі чи гілці, а кавалер налітає на неї, імітуючи повітряні атаки, після чого обидва партнера злітають у повітря. Подібно до інших соколам боривітер не споруджує гнізд, вважаючи за краще займати споруди інших птахів, селитися на скельних виступах або в стінних нішах. Не знайшовши підходящого місця, самка відкладає яйця прямо на землі - наприклад, в заростях вересу. Відкладання яєць триває з кінця квітня до травня - по 1 яйцю з інтервалом 2-3 дні. Звичайна кладка налічує 4-6 жовтувато-білих яєць, засіяних іржаво-бурими цяточками. До насиджування самка приступає тільки після відкладання останнього яйця і протягом усього терміну інкубації (21-27 днів) не залишає гнізда, харчуючись приношеннями чоловіка. Вилуплення пташенят матуся ще тиждень проводить в гнізді, обігріваючи потомство. Перший час самець лише приносить здобич, а малюків годує тільки самка. Пізніше мати теж починає вилітати на полювання, і своїх чад годують обидва батьки. Через 28-32 дня пташенята стають на крило, а статевої зрілості досягають в однорічному віці.

Охорона боривітра

Сьогодні в багатьох країнах боривітра взяті під охорону закону. У минулому цих пернатих хижаків нещадно переслідували і вбивали, і лише з часом селяни по достоїнству оцінили їх допомогу в боротьбі з гризунами. На жаль, боривітри нерідко гинуть від отруєння пестицидами. У місцях, де застосування засобів захисту рослин суворо обмежено, відзначено зростання чисельності цих корисних птахів.

Особливості птиці боривітра

У боривітрів помітно виражений статевий диморфізм. На відміну від самця, в оперенні дорослої самки відсутні блакитно-сірі тони. Її голова, спина та хвіст рудувато-вохристі, а темні плями і смужки на її тілі розсіяні густіше, ніж у самця. Молоді птахи за забарвленням схожі на самок.

Від 45 до 55% боривітрів гинуть на першому році життя, та й у наступні роки смертність цих птахів дуже висока і становить 35-40%. Вік найстаріших окільцьованих птахів, що жили в дикій природі, складав 14 і 16 років.

Як правило, боривітер патрулює повітря на висоті 10-40 м над землею. Над луками, зарослими низькою травою, де легко вивідати видобуток, хижачка літає на висоті до 100 м.

Міські боривітра вибирають для гнізд місця вище: церковні дзвіниці або тріщини в стінах високих будівель.

Взимку боривітер вважає за краще полювати із засідки. У цю пору припадає економити енергію - адже на політ потрібно в 4 рази більше сил, ніж на сидіння в засідці. Зате влітку, коли видобутку вдосталь, боривітер полює в повітрі, нерідко здійснюючи дальні перельоти.

У деяких регіонах Європи захисники природи створили для боривітрів цілі гніздові колонії, розмістивши зручні «будиночки» на стінах високих будинків і опорах мостів.


Класифікація тварини:

Клас - птахи (aves)

Загін - соколоподібні (falconiformes)

Сімейство - соколині (falconidae)

Рід - соколи (falco)

Вид - боривітер звичайний (falco tinnunculus)

ЖИВОТНЫЙ МИР

СОБАКИ

ПОПУГАИ

Яндекс.Метрика