Абіссінский рогатий ворон

Абіссінский рогатий воронАбіссінский рогатий ворон - Bucorvus abissinicus, відноситься до загону ракшеподібні, представник сімейства птахи-носороги.

Джеральд Даррелл колись сказав про рогатих воронів: «Їх фантастичні голови з величезними дзьобами і товстими довгастими наростами нагадують зловісно бісівські маски цейлонського танцю».

Абіссінский рогатий ворон вважається одним з найбільших представників свого сімейства птахів - носорогів. Він не має жодного відношення до воронам і воронам, як може здатися на перший погляд.

Рогатий ворон має велику будова, розмір як у великого індика, довгі крила і хвіст, а також подовжені високі ноги. Довжина всього ворона до 115 см, довжина хвоста 35 см, довжина крила 47 см, розмах крил більше 180 см. Оперіння чорне з невеликою білою цяткою на кінці крила. Особливе місце в описі птиці займає дзьоб. Дзьоб у нього величезний, практично не зігнутий, з боків сплющений і в кінці тупий, чорного кольору з червоною плямою на верхній половинці. Головною прикрасою дзьоба є трохи високий виріст над підставою верхньої половинки дзьоба, він або закритий, або відкритий. Виріст нагадує ріг, звідси і назва птаха - рогатий ворон. Очі птиці незвично великі, чорно-бурого кольору. Область навколо очей і шиї оголена і яскраво забарвлена ​​в темно-свинцево-сіро-синій колір.

Природне середовище проживання абіссінського рогатого ворона в лісистих степах і горах (на висоті 1000 і 2000 м) Африки від Гамбії до Уганди.

Птахи великі і їм доводиться, харчуватися, і жити на землі, лише для відпочинку або, злякавшись, можуть злетіти на дерево. Знаходиться, воліють у одиночних густоліственних великих дерев стоять на галявинах або лугах, для того щоб була можливість мати широкий радіус огляду. Їх раціон в основному складають дрібні тварини, такі як жаби, ящірки, дрібні птахи і жуки, також харчуються різними фруктами, корінням і насінням.

Живуть рогаті ворони в основному парами або невеликими групами по 4-6 птахів, іноді утворюють зграї до 12 птахів. Зафіксовані випадки в Нижній Гвінеї, коли птахи утворюють зграї в сотні птахів, але це дуже рідкісні випадки і зграї утворюються ненадовго.

Гніздиться в деревах, де є великі дупла або в ущелинах скель. Цікавий той факт, що в розмноженні бере участь одна пара, інші члени зграї лише допомагають облаштувати самці гніздо. Самка зазвичай висиджує 1 або 2 яйця, за розміром вони маленькі, округлої форми, білого кольору з шорсткою шкаралупою. Догляд за пташенятами триває протягом дев'яти місяців після їх народження, потім вони стають повноправними членами зграї і можуть добувати собі їжу самі. Народжуються пташенята без рогу, він формується з часом.

Німецький учений-зоолог Альфред Брем, що живе в Х1Х ст., Довго досліджував абіссінського рогатого ворона і згодом в одній зі своїх відомих книг «Життя тварин» написав: «У збудженому стані він поводиться дуже дивно, розпускає і складає хвіст, подібно індійським півням , надуває свій горловий мішок, волочить свої крила по землі і взагалі приймає грізний вигляд».

Насправді ж рогатий ворон зовсім не агресивний птах, дуже товариська і любить грати з співробітниками зоопарків. В Африці птах знаменита і шанована місцевими жителями.

Яндекс.Метрика