Плямистий олень

Плямистий оленьПлямистий олень - лат. Cervus nippon, вид рогатих хребетних тварин середніх розмірів.

Будова плямистого оленя

Олень середніх розмірів. Висота в загривку у дорослих самців коливається в межах 85-118 см, коса довжина тулуба від 90 до 118 см. Довжина черепа 265-335 мм, жива вага становить 93 до 148 кг. Самки плямистих оленів декілька дрібніше самців (жива вага менша приблизно на 20%). Невелика голова з вузькою мордою, порівняно довга шия і тонкі ноги додають плямистого оленя стрункий вигляд. Вуха довгі, загострені, будучи загнуті вперед, вони досягають вершинами предглазнічних ямок, або, навіть, заходять вперед від останніх. Носове дзеркало велике, займає середину верхньої губи, весь простір між ніздрями і поширюється на зовнішні краї останніх. Предглазнічні залози великі, глибокі. Райдужна оболонка очей плямистих оленів коричнева, з горизонтально розташованим зіницею.

Зимовий волосяний покрив плямистого оленя складається з тонкого извитого підшерстя і грубої ламкою ості. Довжина волосся на спині в цей час близько 5-6 см. Морда поперед очей і кінцівки нижче зап'ястних і скакальних суглобів покриті коротким, щільно прилеглим до шкіри волосом. Волосся на плюсневих залозах утворюють подобу пружною подушки, виступаючої над загальною поверхнею навколишньої шкіри. Хвіст плямистого оленя покритий волоссям, однаковою з тулубом довжини, не утворюючим на кінці кисті. Внутрішня (вентральна) поверхня хвоста волосини не має. У самців волосся на шиї, особливо на нижній стороні, подовжені до 9-10 см і утворюють подобу гриви.

Біологія плямистого оленя

Поширення дикого плямистого оленя приурочено до зони широколистяних лісів і змішаної Уссурійської тайги з переважанням монгольського дуба, клена, липи, ясена, маньчжурського горіха, оксамиту та інших рослин маньчжурської флори. Рельєф місцевості районів проживання представляє гірські схили з кам'янистими виходами і розсипами, більшим числом долин, струмків та річок. Перевага віддається місцям, де суцільні ліси чергуються з трав'янистими полянами, улюбленими кормовими угіддями оленів в літній час. Плямистий олень охоче селиться в заростях молодого лісу, що виріс на місці колишніх гарей.

Фактором, що грає найважливішу роль і лімітуючим поширенням плямистого оленя, є глибина сніжного покриву. Він не здатний діставати корм з-під глибокого снігу, і висота сніжного покриву в 20-30 см є крайньою межею. Не менше значення має тривалість зими. На західних схилах Сіхоте-Аліна середня глибина снігу менше, ніж на східних, але так як тут він залягає суцільним покривом і тримається довше, плямистий олень на більшій частині їх, мабуть, ніколи не водився (Абрамов, 1939). Основна маса його поголів'я тримається поблизу узбережжя Японського моря, де зима малосніжна, а випадний сніг швидко тане. Чим далі від моря, тим оленів стає менше.

Плямисті олені живуть групами в 7-10 голів, зрідка збираються в табуни по кілька десятків, а в паркових господарствах навіть по кілька сотень. Табуни складаються з тварин різного віку і статі. У період росту рогів (пантів) самці зазвичай тримаються поодиноко; самки на час отелення і перших тижнів лактації також усамітнюються від табунця, до якого приєднуються лише тоді, коли оленята достатньо зміцніють. На чолі табунця знаходиться, по Миролюбову (1936), самка. У разі небезпеки остання видає різкий свист з додаванням низького звуку. Перелякані олені несуться великими стрибками.Плямистий олень

Розмноження плямистих оленів

Статевий сезон (гін) у плямистих оленів протікає в період з вересня по листопад включно. Самий розпал гону має місце в жовтні. У цей час самці збирають навколо себе гареми із самок. Вважається, що один самець протягом статевого сезону може запліднити 5-7, зрідка ДО '10 і навіть більше самок. Олені тримаються в цей час групами по 10-30 голів (включаючи молодняк). Самки зовні не виявляють ознак збудження. Самці ж, у звичайний час дуже мирні, в період гону сильно збуджені, ревуть, викопують у землі ямки і валяються в багнюці. Між ними, як і в інших оленів, відбуваються турнірні бої, причому звірі можуть наносити один одному рогами важкі рани. Відомі випадки, коли суперники під час боротьби зчіплювалися рогами і гинуть. Переможений самець або зовсім іде з табуна в пошуках нового гарему чи тримається від переможця на чималій відстані. До кінця гонів самці сильно худнуть. Самка криється самцем з проміжками кілька разів. Тривалість і циклічність тічки точно не відомі, але в разі не запліднення в першу тічку, остання спостерігається повторно. Тривалість вагітності становить трохи менше 7% місяців. Отелення нормально починається з кінця травня і тягнеться до половини липня. Але в умовах напіввільного паркового змісту, при порушенні елементарних умов існування, в окремих тварин може мати місце пізніше настання статевої охоти, і, відповідно, пізні отелення. У цих випадках приплід буває зазвичай не життєздатним.

Перші місяці життя вони ростуть швидко і до шестимісячного віку досягають ваги 25-35 кг. Перша линька відбувається в ті ж терміни, що і у дорослих самок. У зимовий період зростання сповільнюється, але посилено олені ростуть до дворічного віку, досягаючи до цього часу близько 80% ваги дорослих. Максимальна вага, по І. Миролюбову, у самців спостерігається у віці 7-10 років, у самок у віці 4-6 років. Старіння організму, якщо судити за ступенем розвитку рогів, починається з віку 12 років. Граничний вік, до якого може доживати плямистий олень в умовах паркового напіввільного утримання, 20-25 років; відомі випадки, коли самки в розплідниках давали приплід до 18-20-річного віку.

Класифікація тварини:

Клас – ссавці
Інфраклас – плацентарні
Загін – парнокопитні
Підряд – жуйні
Сімейство – олені
Підродина - справжні олені
Рід - справжні олені
Вид - плямистий олень

Яндекс.Метрика