Кінь Пржевальського

Фото Кінь ПржевальськогоКінь Пржевальського - лат. Equus ferus przewalskii, представник класу ссавці тварини.

Кінь Пржевальського, назван на честь відкрившего його в 1879 р. знаменитого дослідника Центральної Азії Н. М. Пржевальського, в даний час є єдиним диким представником справжніх коней. Першоопис Е. przewalskii було зроблено по шкурі і черепу трирічного самця, видобутого в 1878 р. в пісках Джунгарії і подарованого Тихоновим на Зайсанськом посту Н. М. Пржевальського. Знахідка була настільки несподівана, що перший час викликала сумніви в приналежності її не гібриду і не здичавілому, а справжньому дикій тварині. Однак подальші дослідження російських мандрівників підтвердили існування диких коней в західній частині Центральної Азії. На початку 900-х років в Європу (в тому числі в Асканія-Нова на півдні Росії) були доставлені перші партії живих тварин. Всі відомі екземпляри по своєму додаванню і забарвленню настільки однотипні, що споконвічно дикий характер коня Пржевальського в даний час ніким не заперечується.

Будова коня Пржевальського

Невеликий кінь, висотою в холці 124 - 140 см, з широким тулубом, на коротких, сухих, але більш товстих, ніж у джігетая, ногах, з важкою, щодо великою головою (завдовжки у дорослих тварин 550-600 мм), короткою масивною шиєю ; довжина останньої менше довжини голови. Загальний характер складу і пропорції тулуба подібні з примітивними породами азіатських коней. Довжина тулуба приблизно дорівнює або декілька перевершує висоту в холці. Копита, на противагу полуослам, широкі, круглі, з добре розвиненою стрілкою. Каштани є як на передніх, так і на задніх кінцівках, у вигляді виступаючих над поверхнею шкіри плоских шорсткуватих пластинок (в протилежність гладким у джігетая) і розташовуються на передніх кінцівках ближче до зап'ястного суглоба (у полуослов ближче до грудної клітки). Вуха відносно короткі, в середньому близько 135-140 мм, гострі, з легкої вирізкою на передньому краї близько вершини.

Грива коротка, прямостояча, кілька більш довга в середній частині (близько 14-18 см); починається трохи попереду вух і йде до холки. Звалюється у домашнього коня і тарпана на лоб пучок довгого волосся (чубчик) у коня Пржевальського відсутня. Хвіст представляє щось середнє між таким Є. caballus і ослів. Репіца (м'ясиста частина хвоста) товще, ніж у останніх, але справжній довгий волосся починається приблизно з її половини. Проксимальна половина хвоста, відступивши трохи від його кореня, з боків несе товстий грубий хвостовій волосся, подовжується у напрямку до дистальної половині. У самого кореня хвоста і на дорзальной стороні проксимальної його частини волосся в літньому вбранні такий же, як на тулуб; до зими межа між волосом бічних і дорзальной боку хвоста виражена не різко. Хвіст у цілому в порівнянні з домашньої конем жидок, але довгий (близько 90-100 см), спускається значно нижче скакального (гомілковостопного) суглоба. Уздовж нижнього краю щелеп волосся подовжений, але не грубий, утворює подобу «підвісу». У зимовий час на щоках він також стає більш довгим («бакенбарди»). Щітки на кінцівках є, але розвинені не сильно.

Забарвлення коня Пржевальського насилу може бути підведена під якусь із мастей, встановлених для домашніх коней. Мабуть, ближче інших вона може бути визначена як Кауров, але з темними, нетиповими для останньої гривою, хвостом і ногами. Іноді вона визначається як Саврасов (Поляков, 1881), Гнідий-Саврасов (Тихомиров, 1898), світло-гніда (в зимовій вовни; М. Грум-Гржимайло, 1892). Взагалі за забарвленням кінь Пржевальського дуже схожа з джігетаем, від якого на не дуже близькій відстані її з працею відрізняє навіть місцеве населення. Найбільш істотна відмінність - темне забарвлення нижніх частин кінцівок, світлих у Є. hemionus.

Загальний фон забарвлення верхньої частини тулуба, шиї і ніг коня Пржевальського в літньому вбранні піщано-жовтий, іноді з червонуватим або буруватим відтінком. Уздовж спини і дорзальной частині хвоста до початку довгого волосся йде темно-коричнева з червонуватим відтінком вузька, не понад 10 мм, смуга (ремінь) без світлої по її краях облямівки. Більш інтенсивна забарвлення верхньої частини тулуба донизу світлішає і без різкої межі переходить в жовтувато-білу забарвлення живота. Світлі «підпалини» ясно виступають в пахах і позаду лопаток. Шия забарвлена ​​однотонно. Забарвлення верхньої частини голови і щік більш темна, цегляно-червоного кольору. Кінець морди і губи сірувато-білі. Навколо ніздрів зазвичай є кільце світло-коричневих волосся, що з'єднуються з кільцем іншого боку коричневої ж перемичкою на рівні нижніх країв носових отворів. Ноги від копит до Путова (п'ястно-фалангових і плеснової-фалангових) суглобів включно та щітки (пучки волосся позаду суглобів) чорно-коричневого з червонуватим відтінком кольору; таку ж забарвлення має передня (дорзальна) сторона кінцівок до зап'ястних і бокових сторін скакальних суглобів включно . Задня, зовнішня і внутрішня сторона кінцівок має жовтувато-сірого забарвлення з поперечними коричневими смугами; число останніх (від 2 до 8) і ступінь вираженості варіюють, іноді вони зовсім непомітні. Основна маса волосся гриви має також темно-коричневе забарвлення, але з боків її обрамляють пучки менш грубих і більш короткого волосся одного з тулубом кольору. Проксимальна половина хвоста має однакову з тулубом забарвлення, хоча з боків до жовтого волосу домішуються волосся чорно-коричневого кольору, а також волосся, мають зональну забарвлення. Довгий волосся кінця хвоста чорно-коричневого, майже чорного кольору. Зовнішня сторона вух одного кольору з тулубом, але кінці мають коричневе забарвлення; внутрішня сторона вух світло-жовтого, іноді майже білого кольору.

Молоді коні Пржевальського мають більш світле забарвлення з сіруватим відтінком. Місця, «пофарбовані в коричневий тон, більш бліді. Спинний ремінь і поперечні смуги на кінцівках можуть зовсім бути відсутнім. Літній волосся у дорослих тварин короткий і гладкий, щільно прилягає до шкіри. У зимовий час, а також у лошат, він більш довгий і хвилястий, світлий, набуваючи ясно сіруватий відтінок. Останнє, втім, має місце не завжди. Линька має місце один раз в році - навесні або на початку літа. Перехід до зимового поряд відбувається шляхом відростання річного волоса, починаючи зазвичай з жовтня. Темний спинний ремінь в зимовій вовни зберігається лише в задній половині, і то не завжди.

У порівнянні з тарпанів, крім більш низького Сошникова індексу, в черепі коня Пржевальського характерні: більша загальна величина (основна довжина більше 470 мм), більш широка мозкова коробка і ясніше втиснутий лоб, в середньому більш довгий лицьовий відділ; більш довгий ряд корінних зубів ( від 37.9 до 39.8 основною довжини черепа), часта недорозвиненість чашечки на крайніх нижніх різцях і деякі інші.

Кісткові слухові проходи не більше 5.5% (від 4.4 до 5.5%) основної довжини черепа, спрямовані майже прямо в сторони. При погляді на череп зверху кінці їх ледь виступають за контури скроневих гребенів. Висота лицьової частини черепа попереду Р2 становить не більше 21% (від 18.6 до 20.6%) основної його довжини. Сошникова індекс вище, ніж у полуослов, але нижче, ніж у тарпана; відстань від basion до заднього краю сошника складає від 106.4 до 123% відстані від останньої точки до заднього краю кісткового піднебіння (в середньому 113.1%). Глоткові горбки розташовані попереду розірваного отвору. Задній край носової вирізки розташований не далі, ніж на рівні середини. Парні гребневідне горбки на межчелюстних кістках у нижнього краю входу в носову порожнину виражені дуже слабо або зовсім відсутні. Простір між гілками нижньої щелепи звужується поступово і не утворює різко вираженого розширення в передній частині. Симфіз нижньої щелепи становить 19.1 до 22.1% її довжини.

Таким чином, відмінності від тарпана в скелеті кінцівок зводяться до більш коротким кінцівкам, але з видовженими і більш тонкими мета-подіямі, до більш тонких першим і другим, але більш широким третьою фалангами.

Проживання та поширення коня Пржевальського

Питання про колишню поширенні і палеонтологічної історії Е. przewalskii не зовсім ясний. Достовірно відносяться до неї залишки в викопному стані не відомі. Є думка, що коні, за типом близькі до цього виду, ще за часів Палласа населяли область між Волгою і Уралом, а також всю західну Сибір. За деякими даними зображення коней художників французького палеоліту повинні бути також віднесені до цього типу. Пропонувалося навіть найменування Е. przewalskii замінити на Е. equiferus, дане Палласом для диких коней Заволжжя.

Кінь Пржевальського зберегла велике число архаїчних рис (тонкість метаподій, довга лицьова частина черепа, відносно дрібні заднекоренние зуби, при одночасному відносному збільшенні всього ряду кутніх зубів, недорозвинені чашечки на нижніх різцях і деякі інші), які не дозволяють її віднести до однієї філогенетичної гілки з кіньми Європи і північної Азії, в тому числі і з тарпанів. На думку В. І. Громової (1949), кінь Пржевальського представляє нащадка самостійної центральноазіатської гілки коней, провідною свій початок від форми, близької до верхнепліоценовой. Завдяки порівняно великій сталості кліматичних умов протягом четвертинної епохи, в цій частині Азіатського континенту мала місце затримка еволюції цієї філогенетичної гілки. Великі зуби, слабка їх складчастість, разом з довгими тонкими мета-подіямі є пристосуванням до умов посушливої ​​обстановки.

Питання про участь коня Пржевальського в освіті порід домашніх коней, в тому числі і домашньої монгольської, в даний час вирішується в негативному сенсі.

Область сучасного поширення коня Пржевальського дуже незначна, обмежуючись Джунгарії і прилеглими частинами західної Монголії. Грубо схематично вона являє чотирикутник, укладений між 42-47 ° с. ш. і між 86-100 ° в. д. З окремих місць її знаходження необхідно відзначити наступні. Примірник, що послужив типом для опису Е. przewalskii, був здобутий в пісках канаб (Ханобо). Приблизно в цих же місцях (між Булугуном і Баркуль) зустрічав диких коней сам Н. М. Пржевальський (1883).

Засноване на розпитах місцевого населення твердження Н.М. Пржевальського (1875) про те, що дикі коні численні в околицях Лобнора, при фантастичному описі їх зовнішності (грива «майже до землі»), було ним самим спростовано (1883).

Висловлюване іноді припущення, що кінь Пржевальського в її природному ареалі вже винищена, позбавлене підстав. Є відомості самого недавнього часу про те, що, принаймні, в південно-західній частині Монгольської Народної Республіки вони збереглися до теперішнього моменту. За зібраними в останні роки А. Г. Ванникова (1954) відомостями, Е. przewalskii «мешкає від нижньої течії р.. Булугун на заході, до хребта Аджі-Богдо на сході. На півночі цей вид зрідка доходить до підніж Монгольського Алтаю. В даний час регулярно зустрічається тільки у хребта Байтаг-Богдо і на сході до хребта Тахіін-Щару-Нуру ». У цих районах були спіймані живі екземпляри, яких А. Г. Банніков бачив в Улан-Баторі і на тваринницькій станції.

Систематика коня Пржевальського

Доставлені Гагенбек в Європу коні Пржевальського з трьох районів Джунгарії дещо відрізнялися за забарвленням. У свій час це послужило приводом розглядати їх як самостійні раси. Однак наведені відмінності, очевидно, не виходять за межі вікової та індивідуальної мінливості і не дають підстави на дроблення виду з настільки обмеженим ареалом. Відмічувана деяка неоднорідність серед тварин навіть з одного району може пояснюватися домішкою крові домашніх коней, схрещування з якими в межах ареалу кінь Пржевальського (Є. Przewalskii) відбувається майже повсюдно.

Біологія і спосіб життя коня Пржевальського

Відомості про спосіб життя і звички дикої коні Монголії нечисленні і суперечливі, оскільки засновані головним чином да расспросних даних. Відомо, що кінь Пржевальського є мешканцем рівнинних, переважно піщаних пустель і пустельних степів. В області свого поширення розподілена нерівномірно, віддаючи перевагу найбільш глухі, не відвідувані людиною місця. В горах піднімається на висоту до 2400 м. За М. В. Пєвцовим, дикі коні мешкають в саксаульная пісках південній частині пустелі, розташованої між Манас і меридіаном східного краю Тянь-Шаню. Харчуються вони тут очеретами і солянками, зростаючими в пониженнях, спрагу вгамовують, вибиваючи в цих пониженнях копитами глибокі ями, які заповнюються солонуватою водою. Живуть дикі коні тут цілий рік, але нерідко з цих пісків тварини виходять в розташовану по сусідству щебнедресвяную пустелю, вкриту місцями худим кіпцом. Якщо лежить сніг, то коні затримуються на цих пасовищах довше, інакше вони змушені незабаром повертатися назад в піски до своїх водопоїв. Заходять вони з пісків і на південь в листяний ліс, розташований, ймовірно, в північних передгір'ях Тянь-Шаню. Тут знаходять вони рясний корм і воду, але в літній час уникають його через велику кількість комах-кровососів.

В околицях урочища Гашун, де коней спостерігали і полювали за ними брати Г. Є. і М. Е. Грум-Гржимайло, тварини тримаються в щебенево пустелі і серед горбистих пісків, на пастьбу і водопій в нічні години вони виходять до ключів, розташованим в пониженні серед заростей очерету, деріса і терескена. На день, годин з 5 ранку, знову йдуть у пустелю до заходу сонця, де чудово маскуються завдяки захисній жовтому забарвленню. В цьому відношенні вони представляють, за словами Г. Є. Грум-Гржимайло, протилежність куланів, які знаходять притулок у горах, а не в пустелі.

Влітку дикі коні ведуть більш осілий спосіб життя, будучи прив'язані до місць водопоїв. Взимку ж, тамуючи спрагу снігом, не прив'язані до певних місць проживання і широко кочують.

Тримаються коні Пржевальського зазвичай групами, що не перевищують 15 - 20 голів, хоча раніше спостерігалися табуни їх до 50 і навіть до 100 голів. Старі самці іноді тримаються поодиноко. На чолі табуна завжди знаходиться дорослий самець, що проявляє турботу про тварин табуна, не виключаючи і лошат-сеголеток.

Пасуться коні завжди окремо від куланів, не змішуються з косяками останніх. На відміну від куланів, коні Пржевальського мають дуже характерну для них звичку ходити і навіть бігти при переслідуванні гуськом; наслідком цього є глибокі стежки, що перетинають у всіх напрямках місцевості, де тримаються ці тварини.

Харчування коней Пржевальського

Їжею диким коням служать різні пустельні трави: житняк, Гобійський ковилек, полину, монгольський многокорешковий цибулю, вострец, ревінь, терескен, а також листя чия блискучого, очерету, баглура, гілочки саксаулу. Взимку за допомогою копит добувають корм з-під снігу. На водопій дикі коні ходять раз на 2-4 дні. Годуються з світанку до полудня, після чого відпочивають, стоячи або лежачи на боці. Люблять грітися на сонці. У негоду ховаються в улоговинах, за скелями або в ущелинах.

Спарювання й розмноження коней Пржевальського

Про час спаровування в літературі відомостей немає. Відомо, що самці збирають гареми по 10 і більше кобил. Між самцями відбуваються запеклі бійки, що супроводжуються іноді каліцтвами обривом вух, поломкою ребер і ніг, що втім, мабуть, трапляється не тільки в період гону.

Запліднення кобил відбувається в період з кінця квітня до 20-х чисел травня. Приносять по одному лошаті. Самки в цей час дотримуються певних місць, багатих водою і кормом, ніж зазвичай і користуються люди при затриманні живих тварин. На відпочинок самки з лошатами також приходять на одні й. ті ж місця, результатом чого бувають спостерігалися Г. E. і M. Е. Грум-Гржимайло великі скупчення калу лошат в одному місці.

Література:

1. І.І. Соколов "Фауна СРСР, Копитні звірі" Видавництво академії наук, Москва, 1959 рік.

Яндекс.Метрика