Їжак вухатий

Їжак вухатий - лат. Hemiechinus auritus, невелика комахоїдна тварина, спина якого покрита довгими голками. Ведуть нічний спосіб життя. Взимку впадають у сплячку.

Класифікація тварини:

Їжак вухатий: Рід вухаті їжаки - Сімейство їжачі - Загін комахоїдні - Клас ссавці.

Будова

Відрізняються від інших їжаків дуже довгими вухами, які за розміри, можуть перевищувати половину довжини всієї голови. Носова частина вухатого їжака трохи витягнута і загострена на кінці. За середині голови відсутня смужка голою шкіри. Крилоподібні відростки НЕ роздуті.

Розміри: довжина тіла дорослої особини може досягати 26-28 см.

Колір: волосяний покрив вухатих їжаків найчастіше буро-сірий, також зустрічаються їжаки з білими або світлими відтінками.

Харчування

Вухаті їжаки, як правило, всеїдні тварини - харчуються комахами (мухи, комарі, коники), дрібними хребетними тваринами (гризуни, ящірки, жаби, змії) і плодами різних рослин.

Період розмноження самок сильно розтягнутий, і може тривати з середини весни до середини літа. Загальна тривалість вагітності не перевищує 1,5 місяця. Перших дитинчат можна зустріти вже на початку травня.

Вухаті їжаки широко поширені на території Європи, в тому числі Росія, Україна, Казахстан, мешкає переважно в степах і пустелях, у викопаних нірках, також може використовувати і чужі нори, глибиною до 2 метрів.

Яндекс.Метрика