Каракурт павук

Павук каракурт - лат. Latrodectus tredecimguttatus, представник типу членистоногі, відноситься до класу павукоподібні тварини. Каракурт - членистонога безхребетна тварина невеликого розміру. Як правило, ловчі мережі каракуртів значно відрізняються від мереж інших павуків. Свої тенета каракурти вибудовують у хаотичному порядку, і не у вертикальному положенні, як це робить більшість інших павуків, а в горизонтальному. Цей павук відноситься до дуже отруйних, а також непомітних павуків. Наприклад, його особливість знаходиться у висячому положенні на одній павутинці, при цьому голова спрямована вниз, підстерігаючи свою жертву. Його можна не помітити і випадково зачепити, що буде розцінюватися для каракурта, як напад.

Будова каракурта

Тіло каракурта складається з двох відділів: злитого, що має округлу форму - головогрудей і кулясте черевця. З'єднуються між собою ці два відділи за допомогою сьомого сегмента головогрудей. Черевце каракурта складається з одинадцяти злитих члеників і тельсона. Також у каракурта є чотири пари ходільних ніг і дві пари щелеп. На ротові придатках павука каракурта є повернені вгору крючковідние виступи.

Характеристика тварини:

Розміри: довжина тіла каракурта 1-1,2 см, з кінцівками до 3 см.

Колір: у самок на поверхні черевця є декілька червонувато-помаранчевих смужок; у самців ж, черевце розфарбоване у безліч яскраво-червоних цяток, навколо яких, зазвичай біла обведення. Як у самок, так і у самців колір черевця - чорний.

Харчування каракурта

У каракурта, як і у всіх хижих павуків, травлення – напіввнутрішнє або позакишковє. Каракурт нападає на свою жертву, з допомогою ротові придатків (хеліцерами) проколюють її. Таким образ, в пошкоджені частини тіла жертви каракурт вводить отруту і травні соки. Обробляючи тіло з усіх боків, жертва на половину перетравлюється і після вже вживається, шляхом всмоктування. Від висмоктаній комахи залишається порожньою хітиновий покрив. Харчуються павуки каракурти переважно комахами (сарана, зеленими кониками, травневі жуки) та іншими безхребетними тваринами.

Розмноження

Каракурти роздільностатеві тварини. Володіють великою плодючістю, до 1000-1300 яєць на рік. Після розмноження самці гинуть.

Прожиття

Каракурти поширені по всій земній кулі, зокрема на території України (більшість у Криму), Казахстану, Росії, Північній Африці, Євразії і т.п. Віддає перевагу кам'янисту і нерівну поверхню.

Отруйність

Самці каракурта, як правило, не здатні прокусити шкіру людини, тому в порівнянні з самками вони менш небезпечні. Але ось самки каракурта відносяться до одних з найбільш отруйних павуків. За допомогою потужних хеліцер вони здатні прокусити навіть ніготь людини. Самки каракурта володіють нейротропних отрутою з високою токсичністю. Отрута каракурта здатний привести до смерті не тільки хребетна тварина, а й людину. Серед хребетних, менш чутливі до отрути собаки домашні та їжаки, а також багато земноводних тварин.

Симптоми після укусу

Після укусу каракуртом людини, перші симптоми з'являються вже через 10-30 хвилин, що представляють собою сильні болі і ламка всього тіла (верхній і нижній прес, поперек, грудна клітка). Після з'являється м'язова слабкість, більшою мірою слабшають м'язи ніг, в результаті потерпілий втрачає можливість пересуватися. Також частішає пульс, з'являється блідість, нудота, блювання, сльозотеча і т.п. Пізніше у постраждалого відбувається помутніння розуму, депресивний стан і т.п.

Лікування після укусу

Одним зі способів лікування є, протягом 1 хвилини після укусу каракурта, рану пріжжешь, наприклад сірником. Так як отрута при нагріванні руйнується. Цей прийом звичайно дуже хворобливий і не є одним з кращих, але якщо все зробити правильно і вчасно, то можна запобігти прийдешні болю і муки, не зрівнянні з болями від палаючої сірники. Після негайного порядку госпіталізувати потерпілого.

Яндекс.Метрика